Nytta med nytt 2018

Det blir lite som man gör det gör det brukar jag säga till mina barn. Och visst är det så, det avgörs hur vi tänker och hur vi gör. Även på arbetet och i förhållande till andra.

Under senaste året (och åren för all del) har mycket fokus fortfarande legat på teknik och digitalisering för det är fortfarande ett nytt skimmer över mycket där i. Och det känns helt naturligt om man ser till att vi delvis befinner oss i informationssamhället. Men det har också bidragit till en ökad konsumtion och extremt högt informationstryck. Faktorer som i vissa fall också bidrar till stressade hjärnor. Interaction overload var ett begrepp som kom redan i början av 2000-talet.

Information är ju till syvende och sist envägskommunikation. En mottagare tar emot och förväntas kunna hantera det. Ibland blir det overload helt enkelt.

För att kunna övergå i ett mer renodlat kunskapssamhälle måste vi släppa taget om konsumtionshets och överhettade hjärnor. För att övergå i nytta-tänk och dialog! För mig som följer lärande-trender och förändringsarbete lite mer så ser jag det tydligt också. Inkommande unga generationer vill göra nytta och har åsikter. De är insatta i vad som händer runt om i världen och nöjer sig inte med att bli förpassad till en liten vrå.

Tekniken kommer fortsätta utvecklas, distansarbetet likaså men det är inte det väsentliga. Allt handlar om dialogen. Hur vi pratar och hur vi gör för att komma vidare? Kan vi använda gamla beprövade metoder som ger nya lösningar i andra sammanhang?Digitalisering och samverkan blir verkningslösa om vi inte fyller dem med nytta och substans. Hur ska vi använda? Hur löser vi det genom samproduktion?

Mitt tips för 2018 blir därför att lägga fokus på hur? Det kommer ge en nytta som räcker länge. För inspiration kring detta tycker jag ni ska läsa mer om Refo.nu. De lever som de lär, något vi alla behöver göra för att få en hållbar framtid.

Och med detta önskar jag alla läsare en riktigt fin och vilsam december! Tack för att ni hängt med under året, det värmer alla fina kommentarer och gillningar jag fått!

christmas-2910468_1280

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.