Kan man återbruka en kjol så kan man återbruka samverkan

Min dotter hör till den generation som konsumerar klipp med Life hacks och dess innovativa lösningar. Utöver det hade hon en period då hon fixade mycket med återbruk. Roligast var när hon fixade en snygg topp av en för liten vid kjol som hon ärvt efter storasyster. Smart, effektivt och nytänkande. Kjolen återbrukades och fick ett längre liv med ny funktion.

 

Lite så önskade jag att det var med begreppet samverkan inom offentlig sektor. Utan att göra våld på någon teori tänkte jag försöka redogöra varför vi borde göra ett nytt avstamp inom samhällsnyttiga organisationer. Caroline skrev en kommentar på mitt förra inlägg,

Jag vill veta mer om din syn på samverkan. Använder själv #jobbatvärs som ett sätt att markera mot ordet som jag tycker teoretiserats sönder och urvattnats… Sen är ju just samverkandet så galet viktigt för hållbara lösningar så vi får kavla upp ärmarna och jobba på!!!

Överensstämmer till fullo. Vi måste verkligen jobba på men..kan det vara så att desto mer vi samverkar desto mer får vi av samma sak, samma lösningar? Samverkan är för all del en metod (tänk engelskans co-operation) men vi har, precis som Caroline skriver, låtit det urvattnats så till den milda grad att den inte längre fyller en funktion. Samverkan är ett utfyllnadsord i många sammanhang som ärvs av dess företrädare. Det saknas reflektion kring vad det egentligen innebär och i ett ökat polariserat samhälle blir det närmast kontraproduktivt.

Jag skulle vilja att man återbrukar begreppet samverkan lite som hur min dotter gjorde med kjolen. Våga definiera det regionalt, lokalt eller projektmässigt. Vad behöver vi? Anpassa samverkan utefter den omvärld som är aktuell, tätare beslut och hållbara mål. Att samverka idag och ofta utan mål är lite som att äta soppa med gaffel…rätt urvattnat alltså.

Vi har inte råd att göra allting själv och definitivt inte råd med ”nånannanism”. Vi behöver samverka fast med tillitsbaserad styrning för att dela kunskap och resurser i nya konstellationer. Till exempel våga #Jobbatvärs.

Nya tider kräver nya metoder. Inkommande generationer har ett innovativt driv som kommer överrumpla oss. Kavla upp ärmarna och jobba, vi har ingen tid att förlora.

together-2643652_1920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.