Vi behöver alla lära

När jag var nyexaminerad fick jag ofta rådet att inte satsa som konsult. Jag hade ju liksom inte den erfarenhet som krävdes.

Mitt entreprenörshjärta kunde ändå inte riktigt släppa tanken på att driva företag samtidigt som att jag kunde bidra och göra det jag tyckte allra mest om. Förändra verksamhet och utveckla företag. Vägen blev lång och prövande på många sätt. Mitt genombrott kom när jag mötte de som var villig att se min styrka och min kunskap, trots jag saknade den ”ordinarie erfarenheten”. Det tog inte så lång tid till dess att jag hade fått mitt första stora projektledaruppdrag, vilket levererades med framgång. Jag arbetade i team med erfarna konsulter som ödmjukt ville lyssna på mina kunskaper och inspel. Samtidigt som jag ville lära.

book macbook pro working studying
Photo by Startup Stock Photos on Pexels.com

Och varför skriver jag detta? Jo, en fråga från tidigare inlägg handlade om kompetens och en läsare ville veta mer om mina tankar.

Varför ställer vi inte om kompetensförsörjningen även internt och arbetar mer med trainee-program?

Lärdomen från detta blir otvivelaktigt att ny kunskap behöver gammal erfarenhet. Jag hade turen att hamna i ett slags outtalat trainee-program vilket också bidrog till att forma mig till den jag är idag.

Sedan dess har jag intresserat mig för kompetensfrågan överlag, inte minst generationsväxlingar. Och just bristen på kompetens har följt mig som en skugga i drygt 10 år. Varje år säger man samma sak. ”Vi hittar ingen kompetens”. All respekt för det men letar vi verkligen överallt? Eller är det så att vi inte tillåter all kompetens? Ny kompetens kan upplevas som hotande för invanda strukturer.

Jag har långt ifrån svar och paradoxalt nog inte erfarenhet i frågan men jag ser ett behov att vi måste fortsätta ifrågasätta invanda sanningar. Antalet trainee-program i Sverige har ökat markant i Sverige de senaste åren. Det är glädjande men det handlar mesta dels om stora företag som är placerade i stora städer. Det blir skevt i långa loppet. Kompetens behövs i företag och offentlig sektor i hela landet.

Borde inte offentlig sektor kunna starta en gig-pool där kompetenta människor jobbar i korta uppdrag och roterar tvärsektoriellt? Processorienterat? Kan vi skola om olika yrkeskategorier inom ramen för branschen eller kanske företaget specifikt. Hur kan vi använda befintlig kompetens till att skapa nya flöden, innovation och fler arbetstillfällen? Hur kan vi göra för att locka kompetens till rätt plats och rätt jobb?

Många frågor blir det. Så det bästa jag kan göra är att skicka med dig en fråga hem – hur kan du bidra till att skapa ny modern kompetensförsörjning?

Det finns goda exempel och nya idéer tycks vara i flöde men än är det relativt få i förhållande till problemets omfattning. Googla, snacka med grannen, tänk högt på bussen. Våga ifrågasätt. Läs kloka bloggar som denna.

Nya tider kräver som sagt nya metoder. På alla plan.

 

 

 

En kommentar på “Vi behöver alla lära

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.