Vi kan alla lära mer

Genom åren har det blivit många samtal kring samhället och omgivningens förhållande till adhd, autism och begåvning hemma hos oss. Kring varför det inte lirar. Kring normer och värderingar. Köerna på Bup. Lågaffektivt bemötande. Skolsystemet. Folkbildning. Forskning och andra infallsvinklar. För mina döttrar har alltid undrat och sökt förklaringsmodeller, inte minst när det gäller skolan. Varför ser det ut som det gör? Varför får inte alla hjälp?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Jag har försökt förklarat så gott jag kan. Bästa hjälpen har jag fått från Lotta borg Skoglund och inte minst boken När det enkla ändå blir svårt. Jag tänker att det är ett angreppssätt, att vi pratar och lär oss mer hela tiden. Jag ser det som min skyldighet som vuxen, att vilja förstå omgivningen som mitt barn gör. Det är inte alltid något jag tycker om men hur ska jag kunna hjälpa om jag inte förstår och delar upplevelsen.

För några dagar sedan skrev min yngsta dotter ett inlägg på Instagram som överraskade mig men inte desto mindre blev jag stolt. Hon sätter liksom fingret på det hela. Det speglar vår resa på ett bra sätt.

Många unga i samma situation som min dotter tycker det var ett bra inlägg. Jag vill dela hennes inlägg med er. För att skapa insikt, för att lära och inte minst belysa unga tjejers mående i synnerhet om de har npf. Jag har min dotters tillstånd att dela texten.