Begåvning eller belastning

Några rader om detta med begåvning och dess upplevda hinder som många gånger medföljer. Läs gärna mer här om du vill fördjupa dig i svensk diskussion kring begreppet begåvad.

Att vara definierat begåvad menas inte att ha en god eller skicklig förmåga att spela fotboll, teckna eller kanske att laga mat. Som jag ser det handlar en definierad begåvad mer om att personen ser på världen på ett annat sätt, och framför allt tänker på ett annat sätt.

När jag började läsa om begåvning hittade jag mest amerikanska länkar och givetvis information på Mensas hemsida. Mensa är en internationell förening och ideell förening för intelligenta människor. De gör ett fantastiskt arbete med GCP – gifted children program. Här finns det forskning, inspiration och gemenskap. Det var faktiskt på en föreläsning om begåvande barn som GCP anordnade som jag började få mina första insikter.

Sedan finns ju självklart Filurum. Här finn smycket att läsa, inte minst information om begreppet twice exceptional som ännu inte är så känt i Sverige. För mig som förälder förklarade det väldigt mycket!

The term “twice-exceptional,” also referred to as “2e,” is used to describe gifted children who, have the characteristics of gifted students with the potential for high achievement and give evidence of one or more disabilities as defined by federal or state eligibility criteria.

Det är ingen hemlighet att det som definieras som ”normal” är enklast att vara. Det kostar minst pengar och tar minst resurser. Strukturen i dagens skolsystem befäster detta duktigt och betygssystem och bristande kunskap låser fast det sista. Det kan vara nog jobbigt att avvika från normen i klädstil för en tonårig. Att göra det med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i kombination med hög begåvning är en mycket tuff resa.

Om samhället säger att alla ska vara ”normala” och ingå i boxen får vi bara mer av samma tänkande. Vilka ska då driva innovation och lösa problem med okonventionellt tänkande?

Jag ser begåvning som en tillgång på individ och samhällsnivå. Men det är funkar inte så. Begåvning blir en belastning många gånger. Det är både fel, förlegat och ganska sorgligt. Låt oss öka kunskap och skapa en mer tillåtande norm!