Ett ovetenskapligt inlägg om ledarskap

Jag tänkte ge mig i kast med att skriva ett högst ovetenskapligt inlägg om ledarskap. Denna för mig, aldrig sinande källa till lärande och en hel del fascination. I en värld som håller på att rämna kan det tycka sig helt oviktigt men det kanske är just nu vi behöver stanna upp och kliva ur röran.

Det finns gott om ledarskapskonsulter som bidrar med både enpowerment och modeller som verktyg men till syvende och sist kanske det bara handlar om dig. Och mig. Hur vi ser på varandra? Likväl pratar vi ofta om hur viktigt det är att göra skillnad, just eftersom att världen är som den är. Jag är den första att skriva under på det, så klart ska vi göra skillnad. Men jag tror det vore bra om fler ställde sig frågan, hur kan vi göra skillnad? Och för vem?

För mig kommer allt tillbaka till värdegrund. Med vilken kompass jag tar mig fram både i livet och på arbetsplatsen. Om jag tänker gott, eller inte, om människor. Om jag är driven av makt eller kanske av hur självgod jag är. Jag upplever att vi allt för många gånger stänger av kompassen och driver vind för våg. Vi stänger av och låter algoritmer, gamla organisationsstrukturer och dåligt ledarskap styra. Det är som att vi inte vill, orkar eller kanske våga tänka efter själva. Folk fattar orimliga beslut när vi inte använder hela hjärnan. Det kan så klart ske ändå men förutsättningarna för ett sunt ledarskap ökar markant om man stannar upp och kliver ur röran.

Kan vi inte utplåna allt dåligt ledarskap och börja om? Tänk ett scenario där vi återskapar tillit och vår förmåga till visioner? Där vi släpper taget om boxar, stuprör, makt, prestige och annan utrymmeskrävande administration. Vad får vi kvar då? För några år sedan jobbade jag med mental träning inom fotbollen. En övning handlade om att titta varandra i ögonen under bestämd tid, under tystnad. Utan brus – bara du och din medspelare. Rent och ärligt.

Det tror jag vore bra för ledarskapet hos fler. Börja med tänk på hur du på riktigt tittar på dina närmaste. Ser du dem överhuvudtaget? Och i nästa steg, hur kan du göra skillnad för den eller de personerna?

Har du läst hela vägen hit, så tack för din tid. Om du inte har läst hela vägen hit. Vi gör alla så gott vi kan och förändrar det som går. En bit i taget.

Annons

Publicerad av Li Zakrisson

Drömmer stort och lever mycket. Jag lär mig alltid något. Är passionerat intresserad av lärande, träning och kaffe. Stolt mamma till 2 tjejer. Arbetar som konsult.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: