Mental sortering

Ska ni flytta från Jämtland? frågade hon med stor förvåning i rösten. Ja självklart svarade jag. Ville säga högt och tydligt att man måste inte bo här, men det gjorde jag så klart inte. Vi ska flytta från Jämtland och det fina är att det finns både skog, fjäll och sjöar även i andra län. Min uppfattning är att jämtarna gärna vill få det att framstå som att det inte gör det. Vi flyttar dock inte på grund av vare sig skog eller fjäll. Det har alltid varit ointressant för oss. Vi flyttar för att få bättre utvecklingsmöjligheter sett till arbete och inte minst skola. En synnerligen subjektiv bedömning men likväl. Allt som allt måste jag försöka mig på en mental sortering där jag kommer lämna mycket skit kvar här. Jag tänker inte rabbla upp allt vi gått igenom utan summerar det enligt nedan.

  • Att skolsystemet är dysfunktionellt i Sverige betyder inte att man måste leva efter det. Man kan välja att se potentialen i alla elever och ge dem förutsättningar. Man kan välja att inkludera sett till barnets behov, inte sina egna bedömningar. Men det är också känt att barn och unga i Jämtlands län inte är prioriterade. Två kraschade barn här kanske får ses som collateral damage?!
  • I den digitala tid som råder är både förändringar och utveckling helt nödvändigt. Det jag lärt mig av min förra arbetsgivare är att tradition och maktstruktur alltid trumfar verkställande av förändring som har att göra med länet.
  • Till sist var det den sociala utmaningen. Jag har aldrig varit med om något liknande och många (inflyttade) med mig vittnar om samma sak. Det kan vara fruktansvärt svårt att komma in i den sociala kontexten här.

Här kan vän av ordning med bultande hjärta för länet både ha slutat läsa och blivit störd över att jag ondgör mig över Jämtland. Men vilket som, jag och mina barn har lärt oss massor. Vi har överlevt och blivit starka. Några glada minnen finns så klart. Vi vet att olika människor fungerar olika på olika ställen i Sverige. Det finns massor av schyssta, begåvade och välvilliga människor här också. Bara det att vi som normbrytande tjejer inte passade in här.

Let bygones be bygones. Nu säger vi hej till Livet 2.0!

Annons

Publicerad av Li Zakrisson

Drömmer stort och lever mycket. Jag lär mig alltid något. Är passionerat intresserad av lärande, träning och kaffe. Stolt mamma till 2 tjejer. Arbetar som konsult.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: