Det bästa som hänt er är en avvikelse?

I förra veckan hade jag nöjet att presentera tidigare genomförda uppdrag i samband med ett kundmöte. Vi pratade om att man leder i förändring hela tiden. Att omvärlden är både komplex och digital och att man som chef måste hantera allt från externa påverkansfaktorer till medarbetares känslor. Och just det sistnämnda kräver ju annan kompetens än att räkna på en investering. Att leda i förändring är ett viktigt ämne för mig så efter mötet ägnade jag ca 50 mil i bil för att reflektera både kring mötet och behovet av ledarskap i stort.

Vi befinner oss i en omvälvande fas i teknisk utveckling vars omfattning kan vara svår att ta in, tänker jag på vikten av kompetens och lärande. Det är svårt att se in i framtiden exakt men vi kan gissa lite. Det finns inte en chef som kommer behärska all teknik som väller in över oss. Det som man däremot kan behärska är vår förmåga att utveckla kompetens och vad vi bestämmer ska ligga i det ordet. Vi kan inte fortsätta rekrytera chefer (och medarbetare) baserat på hur omvärlden såg ut för 10 år sedan. Inte heller avgränsa lärandet till att informera någon om ett verksamhetssystem (som inte heller kan prata med något annat system). Även där finns kommunikation och lärande fast ur ett annat infrastrukurperspektiv.

Nej, det är hög tid att vi stärker vår förmåga att bygga kompetens baserat på hur omvärlden ser ut. Och hur stökigt det än är med både krig, inflation och elände så fortsätter den tekniska utvecklingen att accelerera utan pardon. Att leda i förändring det gör vi som sagt hela tiden, för det händer saker hela tiden. Och för den som är vaken och vill lära sig så är min rekommendation att våga bli aktiv i uppföljningarna! Våga se era avvikelser som det bästa som hänt er. Våga lära av ungdomar. Våga bli den bästa versionen av dig själv och våga bryt ny mark.

Det blir mitt eget mission för 2023 – att fler ska leda i förändring och kanske till och med att älska avvikelser för att skapa förutsättningar för lärandet. Nu kör vi!

Annons

Publicerad av Li Zakrisson

Drömmer stort och lever mycket. Jag lär mig alltid något. Är passionerat intresserad av lärande, träning och kaffe. Stolt mamma till 2 tjejer. Arbetar som konsult.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: