Men hur tänker du egentligen?

Hur ofta har man inte varit i ett möte, en dialog, där man funderat hur tankarna har gått hos motparten? Jag befann mig på ett sådant möte senast idag. Utan att fördjupa mig i detaljer blev det tydligt att den andra i mötet var helt uppslukad av sin egen världsbild och i det närmaste helt oförmögen att ta emot information av annat slag. Det blev inte så konstruktivt möte. Vi tar omtag i ett annat spår.

Mitt intresse för hur människor tänker började för ca 15 år sedan då jag fick chansen att göra ett test i axiologi i samband med en rekrytering. Jag fick värdefull insikt i mitt egna okonventionella tänkande och inte minst ökade förståelsen att en människa inte alltid kommunicerar så som den tänker. Mitt eget ledarskap formades starkt av detta och jag kan utan problem lösa många strategiska uppgifter. Och så klart varmt rekommendera er att fördjupa er kring tankemönsters betydelse.

”Det sägs att vi fattar närmare 40 000 beslut per dag.” Så ledes viktigt att vi har en viss förståelse kring dessa frågor inte minst när det kommer till att bygga framgångsrika team. Men det gäller också för våra barn och ungdomar i skolan. Även de har olika tankemönster baserat på person, fostran och bakgrund så klart.

Min äldsta dotter har ett medlemskap i Mensa och har brottats ganska mycket med omgivningens tafatta förståelse för henne och hennes syn på omvärlden. Inte minst skolans bristande kunskap kring hur begåvade ungdomar tänker. Samma situation för den yngre dottern. Jag gör inget anspråk på att vara expert eller den perfekta mamman.

Jag säger bara att det spelar roll hur du tänker. Det är basen för dina värderingar och normer. Och hur du sedan omsätter det i praktiken.

Publicerad av Li Zakrisson

Drömmer stort och lever mycket. Jag lär mig alltid något. Är passionerat intresserad av lärande, träning och kaffe. Stolt mamma till 2 tjejer. Arbetar som konsult.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: