Dags att kasta omkull rådande sanningar?

Markören står ilsket och blinkar i rubrik-rutan där det står Titel…helt utan närvaro trycker jag på delete flera gånger. Word-press svarar om möjligt ännu mer ilsket, du har inte skrivit något ännu.

Jag suckar och tänker att det nu jag ska ta mig an det där ordet som hängt i mina tankar i månader nu. Fast egentligen mycket längre än så. Typ 10 år. Det är ett vackert ord. Som vi borde prata mycket mer om i Sverige. Framför allt inom offentlig sektor. För mig är det ett ord som lockar och förför. För andra är det ord som är mycket besvärande. I den tid vi lever i med osäkerhet, förändrade marknader och falsk information kan man kanske tycka att vi inte heller behöver det ordet.

Men det är precis tvärt om. Vi behöver. Disruptiv. Kasta omkull rådande sanningar. Våga göra nytt.

Det är ett öppet fönster för att justera hur vi gör saker och ting till det bättre. Och för att göra det behövs att ledare är effektiva i fler avseenden än kostnad. Vi behöver ledare som är beredda på att ett försök inte alltid lyckas. Ledare som reser sig igen, tar lärdom och påbörjar ett nytt försök. Ledare som ser att resursfördelning handlar om mer saker än ekonomisk kostnad. Som ser att medborgaren är en kund. Att den bredvid är ens partner oavsett geografisk position och strukturella gränser.

Världen är som bekant inte som förr. Då kan vi inte heller göra som förr. Genom att de offentliga organisationerna blir mer entreprenöriella i utformning och i sitt görande torde också erbjudandet till kunden, medborgaren bli långt bättre och anpassat mot för vad det är idag. Jag tror offentlig sektor skulle må bättre av en disruptiv faktor som bidrar till tajtare beslut, uppbrutna silos och inte minst gladare kunder. En ny modell helt enkelt.

Fast vad vet jag som mest är utanför boxen och springer. Pratade med likasinnade om dagen. De jobbar med utveckling och teknologi och föreslog en innovationssprint. Tänk vad spännande att få låsa in beslutsfattarna några dagar…joråsåatt…fortsättning följer nog.

Och till sist. Idag tänker jag bara lite högt kring förändring och utveckling. Jag vet att det finns enastående delar av organisationer och så klart ledare som når genom precis allt brus. Även i offentliga organisationer. Men varför nöja sig med delar när man kan få hela? post-its-1875512_1280 (1)

En kommentar på “Dags att kasta omkull rådande sanningar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.