Kategorier
förändring kunskap lärande processer ledarskap

På tvären och technifik i ett kluster

Det är med lättad känsla och trötta fötter som jag räknar dagarna inför julledigheten. Det är ju inte bara året som ska stängas utan det är ett helt decennium. Sist det blev nytt decennium hade jag precis avslutat ett stort utbildningsprojekt i Malmö. Jag var gift, husägare och vad en del betraktade som framgångsrik entreprenör. Jo faktisk så blev jag intervjuad i lokal-tv i Värmland med epitetet framgångsrik företagare. Ler gott vid det minnet!

Nåja, från en tid till en annan. Sista decenniet har i huvudsak arbetsmässigt kommit att handla mycket om offentlig sektor. Utan man, hus och tv-inslag för all del men så mycket klokare ändå. Intresset för lärande kvarstår alltid och därav tänkte jag  ge mina bästa tips för ett framgångsrikt lärande nästa år.

  • På tvären.

Och nej, jag menar inte att du ska ställa dig och sura. Kollaborativt lärande borde vara ett stående inslag på varje veckomöte av många olika skäl. När besparingar och effektiviseringar duggar tätt är det desto viktigare att synliggöra kunskapen och dess lösningar som sker därefter. Och visst är det roligare att lösa ett problem med teknikern (som du så sällan möter) än med skrivbordsgrannen. Eller den där långa väntan på att chefen ska svara på din fundering.

  • Våga vara technifik!

I Sverige är vi som bekant lite vana att inte sticka ut och på något sätt vara magnifik. Däremot finns det inga regler kring teknik överhuvudtaget. Det är alltså öppet mål att lära sig allt om AR, VR och moderna arbetsverktyg. Använd till exempel My Analytics (Office365) för att planera dina dagar. Utmana teknik-folket på ditt företag genom att ställ massor av frågor. Varför då? Hur då? När då? Att bli technifik betyder inte att du måste läsa fem år på universitet. Det handlar mer om att våga lära sig nya saker. Och att sätta rätt teknik i rätt sammanhang. Så ta tillfället i akt och gläns med dina nya förmågor.

  • Tänk kluster

I takt med att kunskap kommer värderas högre och högre är det dags att börja tänka på kluster. Länken relaterar till kluster som IT-begrepp men jag föreslår att stora företag och organisationer reclamiar ordet till att fokusera på kunskapsdelning. Att vi klustrar oss efter funktioner och inte administrationer. I ett offentligt perspektiv skulle geografiska gränser suddas ut. Ett kluster kan bli en hub som förenar och förgrenar den kunskap som behövs i det digitala 20-talet. Det är egentligen bara vi själva som begränsar ett kunskapskluster.

Vi kan byta ut prestige mot ödmjukhet som virke. Stuprör blir fastspikade hängrännor som skapar förutsättningar för nya byggen. Både vad gäller företag, samhälle och inte minst offentlighet.

Till sist. Mod. Och det är inte frånvaron av rädsla. Det är viljan att överkomma den. Och man kan vara lika rädd för en ny organisationsstruktur som galna makthavare i väst (och öst för all del). När allt kommer omkring kanske det är mod som är det viktigaste att ta med sig in i nästa decennium. Vad tror du?

person rock climbing
Photo by Анна Рыжкова on Pexels.com

 

 

Ett svar på ”På tvären och technifik i ett kluster”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.