Att göra det som man inte gör

Det var så välkommet när han sa det, ”jag jobbar egentligen med det vi inte gör”, som inledning på en dagslång utbildning om digitalisering och vilka verktyg som kan användas.

Och jag kände att åren som jag arbetat med förändring och utbildning helt plötsligt fick en ny färg och innebörd. Att göra det som man inte gör är ju den, eller de insatser som driver förändringen. Och förändring behöver vi ha i flera avseenden. Mina bästa tips för att göra det som man inte gör är tämligen enkla.

  • Identifiera spelplanen i organisationen – vart finns mandat för frågorna? Vem är mottagare? Utan dessa hörnflaggor kan det bli svårt men början är hälften av det hela. Alltså har du ingen hörnflagga alls, börja bygg ett lag så kan mandatet växa fram.
  • Följ reglerna (både uttalade och outtalade) i organisationen – då blir det lättare med förankringen av nya insatser. Det är alltid viktigt att visa respekt för de som skapat bottenplattan i verksamheten. Tanka av kunskap, erfarenhet och lär in organisationens styrdokument.
  • Lägg ihop oväntade processer – de metoder som driver verksamheten läggs ihop med nya sätt, det skapar lärande. Det är själva essensen av att jobba med det man inte gör.

Det finns lite olika argument som brukar uppstå när det okända möter det beprövade. Till exempel chefen som bestämt hävdar att ”vi jobbar faktiskt inte med utveckling” och håller så hårt i regler, lagar och förordningar att knogarna vitnar. Och visst är det så att vissa regelverk eller uppdrag går inte att ändra på. Men man kanske kan sätta saker och ting i nya sammanhang.

Det gör inte så ont att göra det man inte gör och det kan det få fantastiska resultat 🙂 Jag känner mig helt enkelt redo för en ny vecka där jag ofta jobbar med både det okända och det beprövade!

coffee-2564947_1920

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.