Att bygga från grunden

En grund kan se så olika ut tänker jag medans tankarna vandrar till torpargrunden på det hus jag tidigare ägde. Så oerhört stabil men också rätt känslig om den inte omhändertogs på rätt sätt. Som nyblivna och entusiastiska husägare fick vi göra en snabb åtgärd med avfuktare och tätning med mera. Det var en suverän investering men det var ju inte vad jag skulle skriva om. Bara en liknelse till hur man bygger verksamhet.

Jag läste en så inspirerande artikel i veckan. Det handlar om en av våra stora hotellkedjor (Scandic) som nu ska bygga en helt ny lärandekultur.

love-1100261_640

”Det blir digitalt lärande, rakt in i mobiltelefonen. Vi sätter en ny lärandekultur just nu, med motto ”five minutes learning a day”.

Och det som gör mig både glad och inspirerad är att mycket, om inte allt, av deras satsning sker med de anställda i fokus. Och nej, en app löser inte allt men det är ett kraftfullt verktyg som både kan effektivisera arbetet och stimulera medarbetaren samtidigt.

”Det kräver en kultur där man faktiskt får testa, göra fel och göra om”

Vi lär alla på olika sätt. Om det finns behov av att skapa en sund kultur med bra värderingar så räcker det inte med att skriva en policy och hänga upp på väggen eller lägga på hyllan. Det ger inte tillräckligt med information om hur ska man efterleva den. Eller hur jag kan lära om ett nytt ämnesområde inom verksamheten. Och ska vi vara krass…vi gör inte alltid som ledaren säger. Men vi gör gärna som ledaren gör. Ledarskapet är centralt!

Att våga sig på att inte bara skapa en ny lärandekultur, utan också göra det med digitala verktyg är välkommet, det är det som bygger verksamheten från grunden.

Tänk om utbildningsdesign, learnability och lärande processer blir det som trendar under nästa år? Finns det fler företag och organisationer som nu kommer gå i Scandics fotspår? Jag hoppas verkligen det.

(Jag smyger också in ett tack till tidningen Chef som alltid levererar så läsvärda artiklar. Klicka gärna på länken ovan och läs mer.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.