Att jobba med lärande är viktigt.

För några veckor sedan bloggade jag om att det behövs ett genomslag på flera plan vad gäller kunskap och lärande. Nu har jag också läst boken som jag tipsade om. Kunskapssynen och pedagogiken av Magnus Henreksson och jag är fylld av känslor. Periodvis har jag varit upprörd, andra stunder lite nedstämd och nu är jag bara fokuserad på förändring.

Boken blev för mig välkommen för att den på ett teoretiskt plan förklarar det som jag observerat och upplevt ända sedan jag var elev. Nu är jag en av de som jobbar med lärande av ren och skär passion. Och jag finner att oavsett om du är i skolans värld eller inte så ger Kunskapssynen och pedagogiken de incitament som krävs för att förändra. För det som sker i skolan ska också ska om hand i samhället.

Vad kan vi lära oss av boken då? Det går inte att skapa kunskap utan definition och innehåll. Senaste läroplanen är uppbyggd som ett luftslott där relativism och subjektiva antaganden tagit över. Elev förväntas sköta sin inlärning på egen hand. Kontext, sammanhang och struktur lyser med sin frånvaro. Varför lägger vi på ansvaret på eleverna när de inte får strukturen som ramar? Hur ska man någonsin kunna var kreativ i sitt lärande om just struktur och även ledning saknas? Och detta är ingen kritik till de fantastiska lärare som varje dag gör allt vad de kan för att förmedla kunskap till elever. Det handlar om ett allvarligt systemfel.

Boken nämner också Stefan Löfvens ansats att Sverige ska vara ett kunskapssamhälle och att det är grunden till välstånd nu och i framtiden.

De elever som går i skolan nu är framtiden. De ska tas emot av ett näringsliv och offentlig sektor som också har bekymmer med att definiera kunskap. Om eleverna inte har alla kunskapsmässiga byggstenar och heller inte fått den inre kompassen att navigera i detta klimat, hur ska de då kunna tillföra något? Näringsliv och det offentliga behöver i många fall hitta ett bättre förhållningssätt till kunskap och lärande. Gärna före inkommande generationer är på plats.

Ledarskap. Ansvar. Respekt. Egentligen inget konstigt. Bara lite svårt.

Jag tänker det är fint att Löfven med flera pratar om kunskapssamhälle och även för mig är välstånd viktigt men det är inte som bevarande funktion. För mig är ett kunskapssamhälle något som utvecklar och gör saker och ting bättre för fler. Vi ska kritiskt kunna granska fakta och förhålla oss objektiva. Att jobba med lärande har aldrig varit mer viktigt än nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.