Men hur gör man då?

Min pappa och jag diskuterade visionära och handlingskraftiga ledare lite snabbt idag. Han frågade något om varifrån idéerna kom hos dessa ledare och lite förstrött svarade jag att det är något som man bara vet.  Att det kommer inifrån.

Sedan tänkte jag inte mer på det förrän nu. Jo visst, jag hör till den där typen som bara vet. Som känner i magen. Fast min pappas fråga ju är relevant på flera sätt, bland annat utifrån mitt förra blogginlägg. Varför lyckas en del ledare med det jag efterfrågar? Att skapa grupper och organisationer som lär. Som gör nytt. Som är både innovativa och okonventionella (favoritord om du frågar mig.)

Teaching is not merely an “extra” for good managers; it’s an integral responsibility. If you’re not teaching, you’re not really leading.

Precis. Vill du öka lärandet i organisationen måste du börja med dig själv som ledare. Det finns så klart teoretiska perspektiv och långt fler tyckanden kring hur man bör agera. Nedan kommer några förslag. Näst efter att bestämma sig anser jag det mest viktiga beskrivs i den här artikeln.

  •  Att vara professionell. Låter spontant viktigt men också aningens tråkigt va?! Grejen är ju att hitta sina kärnvärden. Att ödmjukt lära sig själv medan man gör. Att ha kvar sina mål och visioner men också våga be om hjälp. Att respektera andras önskan och tid utan att själv bli ett offer.
  • Att vara lärande som person och ledare betyder inte att man slutar med det klockan 17.00 eller när man nu går hem från jobbet. En trygg ledare finner sina lärande situationer var man än är. Och resultatet processas för att sedan utvecklas åter på arbetet.
  • Hantera skiljelinjen mellan information och lärande dialog. Behöver din motpart redogöra för att denne fått viktig information eller ska det utvecklas kunskap? Det är inte samma sak men förväxlas ofta. Så länge information har utgått så är det lugnt liksom. Nej, våga ställ frågor och våga statuera exempel. Agera sunt och föredömligt så ser ni fler möjligheter tillsammans. Sök en reaktion i dialogen så ökar chansen för lärandet också.

Lärande och ledande som sagt. Om man vill uppnå extraordinära saker kanske man inte ska nöja sig med att ha läst företagets introduktionshandbok. Fast det är också det som är utmaningen. Att våga kliva ut ur den så kallade förväntade zonen och bli den där ledaren som går före. Vem eller vad inspirerar dig till att ta det klivet?

Ny dag i morgon. Det betyder massor av möjligheter att få bra saker gjorda.

stickies-2764648_1920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.