Kategorier
entreprenörskap förändring kunskap lärande processer organisation

I väntan på genomslag?

Så länge jag kan minnas har jag med fascination följt lärandets form och utveckling. Både i skolan, i mig själv och definitivt på arbetsplatsen. Som exempel minns jag när Skolverket kom på besök och jag satt i elevrådet i Jokkmokk. Det var spännande minns jag! Jo, lite nördigt också.

apple-256261_640

Men efter några års studier med fokus på pedagogik började också jag fundera på varför det inte lades mer resurser på lärandet. Och vad gäller arbetsplatser så är jag ju delvis kvar på den rutan och med den funderingen. Lärandet anses fortfarande inte kostnadseffektivt, attraktivt och därigenom något att prioritera. Ligger företaget efter,  blir fokus att skära ner på utbildning, resor eller möjligen marknadsföring. Lite som att bromsa i en uppförsbacke.

En relativt vanlig ovilja att satsa på lärande alltså men här finns det också en annan koppling,

Sverige går bra ekonomiskt, men det är först när vi hamnar i en lågkonjunktur som vi kommer att se vilka enorma konsekvenser skolans misslyckande för med sig.

Citatet kommer från en intressant gästkrönika som handlar om boken ”Kunskapssynen och pedagogiken” och dess författare Magnus Henreksson. (Den ska jag skyndsamt läsa!)

Svenska skolan går som bekant tungt. Kompetensbrist är vedertaget. Företag och organisationer har ännu inte riktigt förstått effekten av lärande processer och personal. Det finns jobb att göra här, för många iblandade. I väntan på genomslag eller att en lösning ska dyka upp av sig själv?

Ett sätt att börja är att bestämma sig. Att prioritera lärandet i organisationen. Att bygga grunden, där systemtänkandet är centralt i alla avseenden. Problem ska inte bara lösas kortsiktigt. Vad är grunden till problemet?

Det är hög tid att vi tänker om och inte stannar där. Hur kan vi skapa lärande organisationer är viktigt men kanske än mer, hur kan vi låta lärandet i sig fortsätta utvecklas? Det är min fulla övertygelse om att inställning, normer och värderingar påverkar. Kunskap är som bekant makt. Men jag läser vidare i artiklarna (Peter M Senge är ett annat lästips) och jag blir ändå hoppfull!

 

 

4 svar på ”I väntan på genomslag?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.