Min vana trogen att ständigt leta efter nya metoder leder till tanken att vi kanske borde etablera flippade organisationer. För den mer traditionella typen kanske det låter oerhört märkligt? Ska vi verkligen flippa ur?
Nej, det handlar mer om att vi behöver lägga ihop några faktorer. Digitalisering+kunskapsdrivet arbete=flippade organisationer.
Att digitaliseringen omhuldar allt vi gör snart är ingen nyhet. Att det förväntas effektivisera och förändra likaså. Jag blir påverkad, oavsett om jag är i digitaliseringen eller väljer att stå bredvid. Likaså med kunskapen. Guerilla learning blir kanske grejen för 2018. Men i ärlighetens namn tror jag inte riktigt att marknaden är mogen för detta riktigt ännu. Kunskap är till syvende och sist makt, vilket kan ge upphov till prestigefulla kamper om vem som faktiskt bestämmer. Och det prioriteras inte riktigt i de effektiva och snabba beslut som behöver tas i vår föränderliga omvärld.
Men kanske vi kan börja med att flippa organisationerna för kunskapsdrivet arbete i näringslivet? Återigen lånar jag ett begrepp från skolans värld. Det skulle kunna innebära att vi ökar användningen av digitala metoder och att medarbetarna kommer väl förberedda till genomgång och avstämning. Medvetenheten om sin egen kunskapsutveckling ökar.
Det är en förutsättning för att vi ska göra bra och hållbara insatser i dagens näringsliv och samhälle. Och det leder oss förhoppningsvis förbi prestigekamper och låsta dörrar. 2017 är snart till ända. Under nästa år ska jag investera klokt i min egen kunskap genom att möta fler människor med olika ålder och bakgrund. Fortsätta verka för att fler sätter lärande och ledarskap i samma mening. Det känns bra. Och lite lagomt flippat faktiskt.