Förtroende som funktion

Jag har på förekommen anledning valt att läsa igenom lite ny och gammal organisationsteori. Det brukar oftast ge en välkommen och lite trygg känsla men också lärande. För det handlar ju om vilken approach jag har när jag börjar och den här gången var jag verkligen intresserad av att hitta svar.

Och nej, jag har inte doktorerat eller knappt studerat. Jag har bara läst och sökt inspel till mina funderingar vad som gör framgång när det kommer till en människans utveckling och lärande. För jag tänkte att det kanske finns en lösning eller ett svar som jag ännu inte sett. Men hur jag än vänder och vrider på det hela så är det ju humankapitalet som ger byggstenen till lärande. Nyckeln till framgång. Jag hade kunnat skriva människan också men humankapitalet kopplar mina tankar till värde. Jag gillar det.

Och vad är det då som får en organisation stabil och fungerande. En spelare stark och orädd. En medarbetare nyfiken och intresserad. En vän lojal. Jo det är förtroende.

Förtroende till det egna jaget. Förtroende för utförandet av en uppgift och förtroende mellan olika avdelningar. Teorier kan heta mycket och vara väldigt viktiga men i grund och botten måste vi ha förtroende som en funktion i det vi gör. En funktion som skapar framtiden. Det känns så oerhört viktigt när vi är mitt i en periodvis krisande omvärld, digitalisering, AI och effektiviseringar. Förtroende som funktion.

[…]in a world of increasing uncertainty and complexity flat hierarchies, more participative management styles and increasing professionalism, trust is thought to be a more appropriate mechanism for controlling organizational life than hierarchical power or direct surveillance (Sydow 1998:31).

Ovanstående citat kommer från rapporten Den platta organisationens hierarki och byråkrati. Mycket tänkvärt. För visst tenderar vi att fokusera på effektiviteten och det rationellt gångbara när vi fort vill framåt.

Jag har fyllt på både blogg och egen kunskap. Påminner mig och förhoppningsvis er, att avsätta tid och resurser för det som sker mellan oss människor. Och det brukar ge nya insikter och ny kunskap. Förtroende som funktion.

together-2643652_1920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.