Learning by reflection 12 år senare

Jag minns inte exakt men första gången jag kom i kontakt med learning by doing och learning by reflections var i Umeå för drygt 12 år sedan. Jag hade kommit in på en två-årig projektledarutbildning via ett samtal med rektorn. Det var glada och starka känslor i kroppen. Äntligen skulle jag få lära mig hantera både projekt och mig själv.

Med beteendevetenskapen i botten tog jag mig an både drömmar och skarpa projekt. Alltså, jag gjorde saker som jag inte visste att jag kunde men gärna ville och jag lärde mig massor längs resan. Learning by doing blev något av en livsstil. Allt från vad kunna vad en tunneldriftledare gör till att nå den där magiska gränsen att springa en mil. Alltid med människan i fokus. Mig själv eller andra.

Och det har ju fört mig på en rätt lång resa. Både geografiskt men också kunskapsmässigt. Efter att åter ha hämtat hem en F-sedel med ambition att föreläsa igen så är det naturliga att nu paketera min kunskap och själva syftet. Jag erkänner villigt att detta gör mig lika förväntansfull som knäsvag. Jag vet vad jag kan. Jag vet vad jag tror på. Och jag vet att behovet finns, att prata om lärande och ledarskap alltså. Men jag är ingen sån där fancy konsult i botten. (Det finns som bekant flera som är det och pratar om detta med utveckling och förändring.) Men jag tycker verkligen om att inspirera. Att förmedla insikter som gör att du går hem och förändrar. Man behöver inte göra hela världen på ett andetag.

Man kan förändra och utveckla, bit för bit. Ett steg i taget och tänk så magiskt om vi får fler ledare och chefer som arbetar med beteenden, normer och värderingar. Grundbulten till lärande ledarskap. Det ger mig också drivkraft att våga fortsätta jobba efter mina målsättningar. Och det ger alltid learning by reflection.

Rektorn som jag nämnde ovan. Jag tänker ofta på henne, Marie Eriksson på Idekraft. Tyvärr lämnade hon oss för tidigt men jag hoppas och tror att du och dina valnötter har det bra i learning-himlen. Tack Marie ❤

person-1245959_640

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.