Dags att lämna stenåldern nu

dinosaur-1564323_640

Jag hör till den skaran som väljer att se möjligheterna. Om jag blickar tillbaka kan jag se att med åren kommer mer perspektiv och möjligheterna vägs in med lagom dos realism. Det handlar om att lösa problem som uppstår i ett sammanhang och så klart med en stor dos ödmjukhet.

Men så är det inte för alla. Tidigare i år skrev jag om Olika motorer för att det är oerhört viktigt att se vilka talanger, vilka drivkrafter som kommer i spåren efter oss. Därför blir jag så oerhört upprörd när personer som sitter på ledande positioner inom skolan bemöter unga tjejer med noll respekt och än mindre kompetens. Som ett exempel:

”Ärsch, de får väl tåla ett skämt” sa han när vi pratade om att en lärare var anmäld för diskriminering av ett gäng unga tjejer.

Nej. Nej. Nej. Du som gubbe ska aldrig säga så. Du ska med respekt göra en professionell och objektiv bedömning. Du ska se personen/personerna i sammanhanget och inte vilket kön det handlar om. Du ska vara en förebild som vägleder unga i deras arbetsmiljö. Du ska vara en person som alla unga ska vända sig till för att få bra svar på frågor. Du ska ska jobba värdegrund efter hur samhället ser ut i dag men framför allt hur vi alla vill att ett jämställt samhälle ska se ut i framtiden. Det är lärande ledarskap med möjligheter och utmaningar.

Det är dags att lämna stenåldern nu. Unga drivna tjejer idag borde inte behöva lära sig vilka härskartekniker som finns. De behöver förebilder. Och tack och lov så vet jag att det finns många förebilder. Nu kör vi framåt och lämnar de där sista dinosaurierna i backspegeln.

 

 

En kommentar på “Dags att lämna stenåldern nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.