Hur jobbar man kunskap?

Det blev en vecka utan inlägg men skam den som ger sig. Jag har ägnat en del tid åt att fundera på detta med hur vi skapar och fördelar kunskap på arbetsplatser. Och då menar jag inte hur vi läser de vanliga och läsvärda artiklarna på LinkedIn. Jag tänker mer på om det finns förutsättningar för lärande. Det som som börjar med den egna motivationen är så klart avgörande men också samspelet med andra.

Kopplingen mellan kunskap och kommunikation kan vara nära och man bör akta sig för att förväxla dessa komponenter när det handlar om lärande. Om ambitionen är att skapa lärande är det viktigt att arbeta djupgående med att skapa ett skelett av kunskap i organisationen. Försök klargöra för vad som är kunskap och vad som är kommunikation och hur respektive målgrupp förväntas jobba med själva lärandet. Kommunikationsplanen hjälper till att fördela kunskapen, inget annat.

Ofta görs satsningar på kunskap i kortare tidsintervaller och allra minst när de anställda behöver det som mest. I kärva tider satsar man sällan på lärande och utbildning. Det är ofta den budgetpost som ryker först när det ska sparas.

Men visst är det dags att vi ändrar på det nu? Prioritera lärande som en del i arbetsmiljön och kom i håg att det går sällan att bromsa i en uppförsbacke. Andra tider kräver andra metoder helt enkelt! Det finns så mycket att upptäcka vad gäller lärande processer…till exempel hur man kan jobba med kunskap och jämställdhet!

Till sist..jag funderar helt klart på att kliva på Blogg100 i år. Att blogga varje dag i 100 dagar känns som en lämplig utmaning och framför allt viktigt! Att stå upp för det fria ordet. Vad tror du…Lärande och ledande i 100 dagar. Kan det vara något?

batch-1867552_640.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.