Kategorier
lärande processer ledarskap omvärld

Att kunna prioritera

one-way-street-1991865_640

En ledarens viktigaste egenskaper är att kunna prioritera efter hur hela bilden ser ut. Både för egen del men också för en verksamhet eller möjligen inom politiken. I förra veckan publicerade Lotta Gröning en krönika om Löfvens landsbygdsresa. Den som han skulle göra för att förstå väljarna utanför tullarna. Och för att förstå skulle han lyssna. Jag låter gärna Lottas krönika reda ut vad som hände men personligen tycker jag det blev så tydligt.

Det kan vara svårt att lyssna när man så gärna vill prata. Och hur ska man kunna se hela bilden om man inte lyssnar och lär? Jo, man gör ett val. Man skapar sig egna preferenser av vad den hela bilden består av och prioriterar därefter. Och som bekant blir det ofta skevt. Snedfördelade resurser och nya beslut som man behöver prata mer om. Att lyssna och lära åker liksom längre och längre ner på prioriteringslistan.

Likväl på företaget. Som tidningen Chef påvisade om chefers beslutsfattande nyligen,

”Hur kommer det sig att en människa som inte skulle fatta ett enda beslut utan att varje kommatecken är rätt i Excel-arket väljer att ligga med en kollega på julfesten? Trots att det varken är gynnsamt för gruppdynamiken eller affärerna på sikt?

Ett exempel med glimten i ögat förvisso men dock ändå. Läsvärt artikel som också visar på komplexiteten i att prioritera. Att se hela bilden. Att balansera intuitionen mot fakta.

Själv har jag lärt mig med åren att jag är oerhört känslostyrd och fattar bäst beslut när jag lyssnar mycket på magen men långt ifrån bara. Och jag vet att jag har ett stort behov att se mina insatser i ett större sammanhang, en helhet, men det ställer också krav på kommunikation och omvärldsanalys. Jag trivs men lär mig hela tiden!

Hur tänker du kring helheten? Orkar och vill du jobba med att sätta dina prioriteringar i ett större sammanhang? Vill du helst äta hela elefanten på en gång? Eller känns det bra så länge du får prata? Fundera lite på detta vet ja. Det här kan vara grunden till de långsiktiga lärande processer som kommer ta dig vidare.

Ps. jag har inte glömt att jag utlovat gästbloggare. Valde dock att prioritera på min egen helhet under en tid. Stay tuned 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.