I begynnelsen var motivation

Jag tänker att om 50 år så kan vi se tillbaka på denna tid och tänka på den som begynnelsen. Det kanske låter lite drastiskt men å andra sidan kommer ingen ihåg en fegis heller. Vi har diskuterat motivation i många år. Jag tänker att vi ska inte sluta nu. Det är också min motivation till den här bloggen som är en del i mitt eget lärande.

I den tid vi lever nu kan jag uppleva ett glapp mellan direktiv och utförande i organisationer i Sverige. Vi är så gravt medvetna om generationsväxlingar, osäkra marknader, konjunktursvängningar, utredningar, inriktningsbeslut med mera att vi faktiskt slår  knut på oss själva. Organisationsknut a la Knut knöt en knut. Vilket kan ge upphov till slitningar.

tied-up-1792237_1920.jpg

 

I min jakt på läsvärda bloggar och sidor om motsatsen, oknutna organisationer som blomstrar så fann jag detta eminenta blogginlägg om självstyrt lärande. Briljant i alla avseenden. Jag vill bara lite försiktigt påminna om att bottna en sådan satsning i motivation hos ledning och mottagare. På så vis kan motivationsglapp undvikas och både lärande och ledande utvecklas i takt med de egna önskemålen. Notera att jag inte skrev omvärlden. För när det kommer till motivation så kommer den inifrån dig i rollen som ledare. Inifrån en oknuten organisation.

Om man ändå befinner sig i ett glapp mellan direktiv och utförande är det viktigt att komma ihåg att allt går inte att påverka men…samtal kan man alltid ha.

Prata om de knutar som upplevs. Prata om hur ni kan behålla motivationen i både med och motvind. Våga rikta motivationen mot fortsatt lärande och utveckling. Kom ihåg det enkla i ledarskapet.

Så…nu har jag fått ihop första blogginlägget. Kommentera gärna om du är intresserad. Bloggen är i sin linda och kommer utvecklas. Gästbloggare kommer medverka. Information kommer uppdateras. Stay tuned med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.